© 123RF
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Brigham and Women’s Hospital wykazały, że zdrowa dieta może mieć wpływ na zapobieganie lub opóźnienie spadku sprawności fizycznej u kobiet w miarę ich starzenia się.
Badania zostały przeprowadzone na próbie 54,762 kobiet. Ich celem było sprawdzenie, czy istnieje związek pomiędzy częstością i jakością spożywanych posiłków, a zdrowiem fizycznym.
Sprawność fizyczna była mierzona za pomocą specjalnego, standaryzowanego narzędzia, co cztery lata począwszy od 1992 aż do 2008 r. Stosowaną natomiast przez kobiety dietę badano od 1980 roku, również w czteroletnich odstępach.
Uzyskane wyniki wykazały, że kobiety które utrzymywały zdrową dietę, były mniej narażone na rozwój upośledzeń fizycznych, w porównaniu do kobiet, które nie przestrzegały zasad zdrowego odżywiania się.
Osoby które spożywały mniej słodzonych cukrem napojów, alkoholi, produktów zawierających trans-tłuszcze i sód, według badań miały być zdrowsze od osób, które spożywały te produkty w większych ilościach. Korzystnym dla zdrowia miało być natomiast spożywanie pomarańczy i skoku pomarańczowego, jabłek, gruszek, liści sałaty czy orzechów.
Naukowcy zauważyli jednak, iż to całościowa dieta, a nie spożywanie jednostkowych zdrowych produktów ma większy wpływ na zdrowie ludzi.
Zaloguj się Logowanie