Ratatouille, to tradycyjna i niezwykle smaczna potrawa, pochodząca z Prowansji. Kiedyś uznawany za sezonowy posiłek rolników, dziś zyskał status jednego z najsmaczniejszych, jarskich dań kuchni francuskiej. Niezwykle prosty przepis, wyjątkowy smak i łatwość przygotowania, czynią go idealnym na letni obiad.
Przy pomocy piekarnika elektrycznego MPE-01 firmy MPM, zachwycimy naszych gości śródziemnomorskim przysmakiem, i to w zaledwie pół godziny. Piekarnik elektryczny MPE-01 firmy MPM o pojemności 20l. Posiada możliwość regulacji temperatury do 250°C, dwie niezależne grzałki, zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz automatyczny rożen.
Oryginalny ratatouille to gęsty gulasz z warzyw, zapiekany w glinianym garnku. Jego głównymi składnikami są bakłażany, cukinie, papryka, czosnek, pomidory i cebula. Sekretem udanej potrawy jest również dobrej jakości oliwa z oliwek oraz świeże i suszone zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia, mięta, majeranek i cząber. Nie bez powodu każdy region Basenu Morza Śródziemnego posiada własną wersję tego dania. Katalońska xamfaina, grecki briam, włoska caponata czy tumbet ze słonecznej Majorki – wszystkie one stanowią polaczenie prostych i smacznych warzyw, które idealnie sprawdzą się, zarówno jako dodatek, jak i danie główne, podczas letniego obiadu.
Oprócz walorów smakowych, ratatouille jest również niezwykle zdrowy. Bakłażany, bogate w witaminy z grupy B, magnez, potas i wapń, cukinie z witaminami A i C, czy pomidory, pełne wapnia, sodu i fosforu czynią go idealnym dla wszystkich, dbających o nienaganną sylwetkę. Niewielka ilość oliwy dostarcza nam również niezbędnych tłuszczów, dlatego warto zadbać o jej najlepszą jakość. Korzystając z produktu z pierwszego, zimnego, tłoczenia, możemy rozkoszować się wyjątkowym smakiem oraz jego właściwościami zdrowotnymi.
Dzięki piekarnikowi elektrycznemu, przyrządzenie domowego ratatouille, okaże się niezwykle proste. Na początku ustawiamy temperaturę 180°C, by nagrzać wnętrze urządzenia. Najlepiej w tym celu użyć jednocześnie obu grzałek – wtedy ciepło rozprowadzone będzie równomiernie. Dzięki zabezpieczeniu przed przegrzaniem możemy w spokoju zająć się przygotowaniem wszystkich warzyw. Jednego, dużego bakłażana, kroimy w centymetrową kostkę. Dwie, średniej wielkości cukinie kroimy w plastry o grubości 1 cm. Z trzech średnich pomidorów ściągamy skórę i siekamy je w drobną kostkę. Jedną, średnią cebulę kroimy na pół a następnie na cienkie piórka. Wszystkie składniki obsmażamy osobno, na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, aż do zarumienienia. Następnie, w żaroodpornym garnku układamy wszystko warstwami, dodając zioła, czosnek, oraz sól. Całość zapiekamy w piekarniku przez pół godziny, aż warzywa stworzą delikatny i aromatyczny gulasz. Tak przyrządzona potrawa może być podawana na ciepło, jako osobne danie, jako dodatek do mięs i ryb, lub na zimno, z tostami, jako lekka i niskokaloryczna przekąska.
● Pojemność piekarnika: 20 l
● Zegar (od 0 do 60 min.) z powiadomieniem akustycznym
● Regulacja temperatury (od 100 do 250 °C)
● Grzałki na górze i dole komory, możliwość pracy każdej grzałki osobno lub obu jednocześnie
● Zabezpieczenie przed przegrzaniem
● Lampka kontrolna stanu pracy
● Wyposażenie: rożen z napędem, ruszt, tacka, dwa uchwyty, tacka na okruchy
● Zasilanie: 230 V ~50 Hz
● Moc max: 1380 W
mk121
10 grudnia 2012 at 01:22
wyjątkowy smak i łatwość przygotowania