Co ugotować na obiad? Z tym dylematem codziennie boryka się niemal każda gospodyni. Jednak często zaskoczenie domowników nowym pomysłem na obiad bywa trudne i czasochłonne. Chcąc uniknąć tych problemów można skorzystać z frytownicy, która nadaje się nie tylko do przygotowania frytek, ale również innych smacznych potraw.
Warzywa, ryby, mięso – te i inne produkty można we frytownicy przekształcić w oryginalne potrawy. Urządzenie przyda się zarówno do przyrządzenia pysznych obiadów tradycyjnej kuchni polskiej, jak i innych potraw, w tym wegetariańskich. Dla rodziny, w której wszyscy spożywają mięso idealnym pomysłem na posiłek mogą być klopsiki z frytkami. Z mięsa mielonego należy uformować małe kulki, obtoczyć w panierce i włożyć do koszyka we frytownicy. W czasie, gdy przygotowuje się mięso, można w paseczki pokroić ziemniaki i po wyciągnięciu klopsików usmażyć je w kilka minut już w dobrze rozgrzanym oleju. Dla fanów potraw kuchni europejskich ciekawą propozycją może być tradycyjne danie angielskie fish&chips, czyli smażone ćwiartki ziemniaków i ryba, skropiona octem. Przygotowanie potrawy we frytownicy jest łatwiejsze niż na patelni – ryba się nie łamie przy przewracaniu, a panierka zawsze wychodzi złocista i chrupiąca. Natomiast łatwym i smacznym pomysłem na obiad dla wegetarian mogą być warzywa w bułce tartej. We frytownicy usmażymy je błyskawicznie, a dla urozmaicenia można je podawać z różnymi dipami np. czosnkowym, tysiąca wysp, czy musztardowym.
Chrupiące udka, kotleciki z tofu, paluszki rybne, pączki z marmoladą, faworki – lista dań, które można przygotować we frytownicy jest bardzo długa. Model DF-802 od firmy MPM jest wyposażony w wyjmowany zbiornik na olej z powłoką zapobiegającą przywieraniu, a także termostat pozwalający regulować temperaturę smażenia – obie funkcje zapobiegają przypalaniu się potraw. Natomiast wyjmowany, łatwy w czyszczeniu filtr uniemożliwia nadmierne parowanie podczas gotowania i tym samym skraca i ułatwia sprzątanie kuchni po przygotowaniu obiadu.
• pojemność zbiornika na olej max. 2 l
• jednorazowy wkład frytek do 1kg
• regulacja temperatury w zakresie do 190°C
• możliwość ustawienia koszyka powyżej poziomu oleju w celu odsączenia tłuszczu
• lampka sygnalizująca podłączenie do sieci
• lampka sygnalizująca osiągniecie żądanej temperatury
• filtr zapobiegający nadmiernemu parowaniu
• szczelna pokrywa
• termostat
• zdejmowana pokrywa łatwa w czyszczeniu
mk121
14 stycznia 2013 at 12:23
obiad z pudełka:D
Marzenka
16 lutego 2013 at 22:09
zdrowsze warzywka :p
mk121
18 lutego 2013 at 02:31
rena1963ta
5 maja 2013 at 21:41
mmm…smacznie;DD
marrika
29 maja 2013 at 14:35
Ciekawe, ale zdrowiej na parowarze. Takie rozwiązanie od czasu do czasu, raz w tygodniu.
jack from warsaw
2 lipca 2013 at 06:36
małe frytki nie są złe..ale raz na jakiś czas
Marzenka
11 lipca 2013 at 12:53
pomysły ściągam z internetu
mk121
30 lipca 2013 at 22:32
mniam
Marzenka
31 lipca 2013 at 21:39
dziś obiad z paczki
jack from warsaw
16 sierpnia 2013 at 12:54
obiad w w ersji kompaktowej .mała frytkownica mały obiad