Płyty indukcyjne – w czym są lepsze od płyt gazowych i ceramicznych?

plyty-indukcyjne

Płyty indukcyjne – w czym są lepsze od płyt gazowych i ceramicznych?

Płyta indukcyjna to urządzenie, po które sięga coraz więcej osób. Do jej zakupu wyboru skłania przede wszystkim bezpieczeństwo użytkowania, nowoczesne technologie, oszczędność energii elektrycznej, możliwość dostosowania pól grzewczych do rozmiarów naczynia oraz atrakcyjny i nowoczesny wygląd. Wszystko to sprawia, że płyta indukcyjna to dziś zdecydowanie lepszy wybór od klasycznej płyty gazowej oraz jej ceramicznego odpowiednika.

Czy płyty indukcyjne są energooszczędne?

Wielu użytkowników waha się przed wyborem płyty indukcyjnej obawiając się, że jest to rozwiązanie znacznie droższe w eksploatacji od tradycyjnej płyty gazowej. Warto jednak uświadomić sobie, że mimo tego, że gaz nadal pozostaje najtańszym paliwem do gotowania, to jego straty w przypadku klasycznej płyty gazowej są ogromne. W efekcie potrzebujemy nie tylko więcej czasu, aby ugotować na niej obiad, ale także nasze wydatki są niewspółmierne do realnego zużycia gazu.

W przypadku płyty indukcyjnej nie ma takiego problemu. Cała energia elektryczna pobierana przez urządzenie jest bowiem efektywnie wykorzystywana w procesie gotowania. Ciepło powstaje miejscowo, grzejąc jedynie dno naczynia, a nie całe pole. W praktyce oznacza to, że korzystając z płyty indukcyjnej płacimy dokładnie tyle, ile energii zużyło nasze urządzenie. Sam czas gotowania jest z kolei skrócony do niezbędnego minimum, dzięki czemu oszczędzamy nie tylko nasze pieniądze, ale i czas poświęcony na gotowanie.

Zalety korzystania z płyty indukcyjnej

Oprócz oszczędności prądu oraz czasu płyty indukcyjne posiadają jeszcze inne, bardzo istotne z punktu widzenia użytkownika zalety. Jako pierwszą warto wymienić bezpieczeństwo ich użytkowania. Płyty indukcyjne, w przeciwieństwie do płyt gazowych i elektrycznych nie rozgrzewają się bowiem na powierzchni. Zaletę tę docenią zwłaszcza osoby posiadające małe dzieci oraz właściciele małych kuchni, w których jest niewiele przestrzeni roboczej. Chłodna powierzchnia płyty indukcyjnej nie stwarza bowiem ryzyka oparzenia, co pozytywnie wpływa na komfort oraz bezpieczeństwo jej codziennego użytkowania.

Nowoczesne płyty indukcyjne marki Bosch korzystające z technologii FlexInduction i CombiZone pozwalają na dostosowanie pól grzewczych do wielkości naczynia. Na takich płytach indukcyjnych możemy więc przygotowywać potrawy w dużych garnkach czy podłużnych brytfannach mając gwarancję, że całe dno naczynia będzie równomiernie ogrzewane.

Wiele osób wybiera płyty indukcyjne ze względu na ich nowoczesny i bardzo atrakcyjny wygląd, który ma znaczenie nie tylko wizualne, ale i praktyczne. Gładka powierzchnia płyty sprzyja bowiem jej dokładnemu czyszczeniu, co pozwala zachować wysoki poziom higieny w kuchni. Wszystkie zabrudzenia powstałe w trakcie gotowania bez problemu usuniemy ściereczką z dodatkiem detergentu. W przeciwieństwie do płyty gazowej, płyta indukcyjna nie posiada bowiem palników, rusztów ani zagłębień, w których mógłby osadzać się trudny do usunięcia tłuszcz.

Płyta indukcyjna – jaką wybrać?

Płyty indukcyjne to urządzenia, których nie brakuje w sprzedaży. Ogromny ich wybór wynika głównie z dużego zainteresowania, jakim cieszą się wśród użytkowników. Decydując się na zakup płyty indukcyjnej, oprócz jej funkcjonalności, warto zwrócić uwagę także na markę oraz postawić na dobrej jakości sprzęt od renomowanego producenta.

Do takich produktów należą płyty indukcyjne Bosch – nowoczesne i innowacyjne urządzenia skierowane do najbardziej wymagających użytkowników. Płyty indukcyjne Bosch to urządzenia, które możemy kupić w 3 rozmiarach. Oprócz standardowej szerokości 60 cm mamy do dyspozycji także płyty indukcyjne 80 i 90 cm, które idealnie odnajdą się w dużych i przestronnych kuchniach.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj