Nowoczesne naczynia z korzyścią dla zdrowia
Dbać o ciało można na wiele sposobów: ćwiczyć na siłowni, pokonywać biegiem kilka kilometrów dziennie, ale podstawa jest jednak zdrowe odżywianie. Mając odpowiednie narzędzia w kuchni jest łatwiej zadbać o organizm.
Aluminiowe, teflonowe, emaliowane – kupując garnki często kierujemy się starymi przyzwyczajeniami i ceną. Ostatnia nie powinna być argumentem, jeśli chodzi o zakup produktu wysokiej jakości. A to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni, niekoniecznie jest dobre. Zatem, poznajmy zalety i wady najpopularniejszych materiałów, z których wykonane są garnki kuchenne.
Teflon
Garnki i patelnie o pokryciu teflonowym cieszą się ogromną popularnością. Nie bez powodu. Do teflonu nie przywierają potrawy, na takiej patelni ciężko coś przypalić. Łatwo też teflonowe naczynia utrzymać w czystości. Z drugiej jednak strony naukowcy alarmują, że po osiągnięciu wysokiej temperatury teflon zaczyna wydzielać substancje, które może i nie szkodzą ludziom, ale wpływają niekorzystnie na środowisko.
Ceramika
Modne ostatnio ceramiczne naczynia ładnie wyglądają w kuchni i są praktyczne. Nadają się zarówno do podgrzewania potrawy w piekarniku, jak i do gotowania na wszelkiego rodzaju płytach. Mają jednak wadę: należy pilnować temperatury, ponieważ ceramiczne naczynia nie mogą nagrzewać się powyżej 120 C.
Aluminiowe
Cienkie naczynia aluminiowe mają jedną ważną zaletę – są bardzo tanie. Cierpi na tym niestety jakość przyrządzanych potraw – produkty szybko się przypalają. A pod wpływem wysokiej temperatury jedzenie wchodzi w kontakt z niebezpiecznymi dla zdrowia i otoczenia związkami chemicznymi.
Emaliowane
Pokryte emalią ceramiczną garnki podkreślają walory smakowe potraw. Dobrze leżą w rękach i ładnie wyglądają w kuchni. Szczególnie polecane są dla osób uczulonych na nikiel. Jest jednak jedno ale… Jeśli emaliowane pokrycie odpryśnie, naczynie będzie do wyrzucenia.
Stal szlachetna
Niezbyt popularne wśród masowych klientów (a szkoda!) ze względu na cenę. Cenę jednak płaci się za wysoką jakość. Naczynia ze stali szlachetnej i akutermicznym dnem (np. garnki Philipiak, opinie na temat których są wśród użytkowników jednoznacznie pozytywne) pozwalają gotować bez użycia soli i tłuszczów. Opinie na temat garnków philipiak znajdziesz na obiadyczwartkowe.pl.
Zaloguj się Logowanie