© Massimo Facchinetti
Pionowa wyspa kuchenna “Ecooking” to kompaktowe rozwiązanie w postaci pojedynczego modułu. Kuchnia jest energooszczędna, z wewnętrznym wymiennikiem ciepła i wilgoci pozwalającym na odzyskanie energii dzięki przestrzennej bliskości i współdziałaniu ze sobą urządzeń.
Z jednej strony modułu kuchennego jest umieszczony pionowo niewielki zielnik. Woda wykorzystywana w zmywarce do naczyń po przefiltrowaniu jest używana do nawadniania roślin w zielniku, co pozwala zachować im świeżość. Kran jest składany, dzięki temu można go ukryć w zlewie.
Wszystkie elementy modułu mają funkcję obrotową, które w dowolnej chwili można wysunąć: lodówkę, płytę indukcyjną, mikrofalówkę, czy zmywarkę. Elektryczne elementy kuchni są zasilane przez energię produkowaną przez panele słoneczne.
Dodatkowo moduł posiada system oczyszczania powietrza z zapachów powstających podczas gotowania.
“Ecooking” to nie tylko ekologiczne rozwiązanie, ale także ergonomiczne pod względem przyszłej lokalizacji modułu we własnej kuchni.
© Massimo Facchinetti
© Massimo Facchinetti
marrika
26 maja 2013 at 18:48
Zajmuje mało miejsca i to jest fajne, ale czy takie rozwiązanie jest wygodne?
jack from warsaw
13 czerwca 2013 at 06:26
super sprawa
agusiak0
19 lipca 2013 at 18:52
Ciekawe i praktyczne rozwiązania.
mk121
1 sierpnia 2013 at 12:47
praktycznie
mk121
19 sierpnia 2013 at 11:44
niezle
PannaMagda
10 października 2013 at 12:30
w swojej kuchni bym czegos takiego nie chciala