Nie marnuj czasu w kuchni i ciesz się latem!
Według badania zleconego przez jednego z producentów sprzętu AGD, aż 59% Polaków gotuje codziennie, a ok. 80% przygotowuje posiłki w domu co najmniej pięć razy w tygodniu. Większość z nas (58%) przeznacza na tę czynność od 45 minut, do 1,5 godziny dziennie.
Taki stan rzeczy wynikać może z kilku czynników. Niektórzy decydują się na gotowanie w domu ze względu na oszczędność pieniędzy, zaś inni dzięki temu mają pewność, że obiad powstał ze zdrowych i wysokiej jakości składników. Wiele osób traktuje też gotowanie jako hobby, a przyrządzanie i wymyślanie nowych potraw sprawia im prawdziwą przyjemność. Kiedy jednak nadchodzi lato, a wraz z nim piękna pogoda, chętniej spędzamy czas poza domem, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób można ułatwić sobie codzienne przygotowywanie posiłków dla całej rodziny i jak ten proces przyspieszyć.
Dobra organizacja miejsca pracy znacznie ułatwi gotowanie. Na tę kwestię uwagę zwracają także specjaliści od wystroju wnętrz, dlatego już na etapie projektowania kuchni warto pamiętać o zasadach ergonomii i tzw. trójkącie roboczym. Zgodnie z tymi zasadami najważniejsze elementy wyposażenia, a więc lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza z piekarnikiem powinny tworzyć wierzchołki trójkąta. W ten sposób zapewnimy sobie komfort pracy i unikniemy zbędnego poruszania się po pomieszczeniu. Ważny jest też przemyślany system przechowywania – produkty żywnościowe powinny znaleźć się w łatwo dostępnej szafce, garnki i patelnie – w pobliżu kuchenki, zaś naczynia i sztućce należy zgromadzić w jednym miejscu.
Najmniej czasu zajmuje przygotowanie potraw jednogarnkowych. Wystarczy tylko pokroić składniki, wrzucić do naczynia i przyprawić, a następnie umieścić na małym ogniu i od czasu do czasu skontrolować. Tego typu potrawy wręcz „same się gotują”, a do tego są niezwykle smaczne. Zupy czy gulasze z łatwością przyrządzimy z sezonowych warzyw, podobnie jak zapiekanki. Te ostatnie mogą potrzebować nieco więcej czasu w piekarniku, ale samo przygotowanie potrawy nie powinno nam zająć więcej, niż kilkanaście minut. Warto tutaj zaznaczyć, że dania pieczone są zdrowsze od tych smażonych, a do zapiekanek świetnie sprawdzą się mięso czy ryby, które zostały z obiadu gotowanego poprzedniego dnia. Zupę pomidorową z powodzeniem przerobimy na sycący gulasz, a rosół – na pyszną jarzynową. Dzięki temu oszczędzamy czas, ale też nie marnujemy jedzenia.
W sklepach ze sprzętem AGD nie brakuje urządzeń, które pomagają przyspieszyć proces gotowania. Zanim jednak postanowimy kupić taki sprzęt, warto zastanowić się, czy rzeczywiście go potrzebujemy. Duży malakser co prawda pozwoli przygotować w bardzo krótkim czasie większe ilości surówki, jednak jeśli mamy małą rodzinę, a w kuchni brakuje miejsca, być może lepiej z niego zrezygnować. Dobrym rozwiązaniem może okazać się za to blender, za pomocą którego zmiksujemy zupę krem, przygotujemy sos albo smaczny koktajl, a nawet rozdrobnimy orzechy, żółty ser czy lód do letnich deserów. Nieoceniony w kuchni jest też robot kuchenny, zwłaszcza jeśli lubimy pieczenie ciast. Na to jak szybko będziemy mogli przygotować posiłek wpływa też płyta grzewcza. Osoby, którym zależy na oszczędności czasu i pieniędzy, powinny wybrać kuchenkę indukcyjną – w porównaniu do swoich tradycyjnych odpowiedników pozwala ona na szybsze ugotowanie obiadu, a w dodatku zużywa mniej energii elektrycznej. Jeśli nie chcemy tracić czasu na długotrwałe czyszczenie piekarnika, warto pomyśleć nad modelem z panelami katalitycznymi, które wyłapują podczas pieczenia tłuszcz i inne zabrudzenia, a dzięki temu znacznie ułatwiają utrzymanie urządzenia w czystości. Tego typu produkty oferuje m. in. marka Indesit. Nieco inaczej działa piroliza – w tym przypadku piekarnik rozgrzewany jest do wysokiej temperatury (500ºC), co pozwala spalić na popiół wszystkie znajdujące się wewnątrz zabrudzenia. Podczas uruchomienia tego programu działa blokada drzwiczek, dla zapewnienia bezpieczeństwa. Na koniec wystarczy zebrać spopielone resztki miękką szmatką.
Zaloguj się Logowanie