Łyżeczki – niezbędne w kuchni i jadalni!
Sztućce kuchenne to nieodłączny element codziennego życia. Bez nich trudno byłoby przygotowywać potrawy. Delektowanie się lodami, kawą, herbatą czy próbowanie zup oraz sosów nie byłoby możliwe bez łyżeczek i łyżek. Często służą nam także jako kuchenna miarka. Warto więc dowiedzieć się o nich coś więcej.
Sztućce deserowe dostępne są w różnych stylach, więc z łatwością znajdziemy odpowiedni zestaw zarówno dla siebie, jak i na prezent. Do deserów możemy podać dwie łyżeczki różnej wielkości. Mała służy do jedzenia deserów lodowych i charakteryzuje się okrągłą miseczką. Do deserów na dużych talerzach powinniśmy natomiast podać dużą łyżkę deserową, która długością przypomina łyżkę stołową, ale ma znacznie mniejszą miseczkę.
Do napojów przeznaczone są dwie łyżeczki: jedna do herbaty, a druga – mniejsza – do kawy. Łyżeczka do kawy rozmiarem przypomina łyżkę deserową, ale ma wąską miseczkę. Na naszych sklepowych półkach możemy znaleźć także maleńkie łyżeczki. Są one jednak przeznaczone wyłącznie do kawy espresso. Z kolei łyżeczka do herbaty ma nieco szerszą miseczkę, ponieważ służy także do wyjmowania torebki z filiżanki. W jadalni nie może zabraknąć również łyżeczki do cukru, zwanej szufelką, która ma prostokątny kształt i jest głębsza niż łyżeczka deserowa.
Oprócz tradycyjnych łyżeczek naszą kuchnię i jadalnię możemy wyposażyć w specjalne łyżeczki. Jeśli lubimy przygotowywać kawę na różne sposoby, to powinniśmy wybrać łyżeczki do latte. Mają bardzo długi trzonek i okrągłą miseczkę – wszystko po to, by bez problemu móc mieszać lub wydobywać zawartość z wysokich szklanek. Doskonale nadają się też do wielokolorowych, układanych warstwami, deserów.
Jeśli nie wyobrażamy sobie dnia bez owoców, które są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, to przy jedzeniu na przykład soczystych cytrusów pomocna może się okazać łyżeczka do grejpfruta. Ma ona delikatne ząbki, co ułatwia dostanie się w głąb owocu. A ci, którzy wolą warzywa, mogą skusić się na łyżeczkę do oliwek.
Łyżki, widelce, noże, łyżeczki i widelczyki pełnią przed wszystkim funkcję użytkową – pomagają nam konsumować różne potrawy. Dekorują także stół, więc do ich ułożenia także należy przywiązywać wagę. Oto kilka najważniejszych zasad. Sztućce deserowe kładziemy powyżej nakrycia – trzonek łyżeczki powinien być zwrócony w prawo, a widelczyka w lewo. Jeżeli podajemy na deser sery, to powyżej nakrycia układamy nóż i widelczyk. Jeśli natomiast serwujemy kawę to łyżeczkę, kładziemy na spodku za filiżanką – równolegle do ucha, które znajduje się z prawej strony. Gdy organizujemy większe przyjęcie, koniecznie powinniśmy sprawdzić stan sztućców oraz przetrzeć je czystą ściereczką – nawet gdy były schowane w szczelnie zamkniętym pudełku.
Warto również wiedzieć, że desery możemy jeść na pięć różnych sposobów: łyżeczką, widelczykiem, użyć obydwu tych sztućców jednocześnie, zastosować równocześnie widelczyk, łyżeczkę i łyżkę lub poradzić sobie bez użycia jakiegokolwiek sztućca.
Jednym z najczęstszych błędów popełnianych podczas jedzenia na przykład ciastek z bitą śmietaną jest wyskrobywanie resztek z talerzyka łyżeczką. To niepoprawne zachowanie znajduje się na czarnej liście stołowych błędów.
Pełną ofertę łyżeczek DUKA można znaleźć pod linkiem: https://dukapolska.com/sztucce/lyzeczki.
Zaloguj się Logowanie