Kuchnia indukcyjna, gazowa czy elektryczna – z czym to się je?

kuchnia-gazowa

Kuchnia indukcyjna, gazowa czy elektryczna – z czym to się je?

Kuchnia stanowi punkt centralny każdego mieszkania. Tam zaczyna się domowa impreza, romantyczne gotowanie we dwoje lub przegryzanie w biegu śniadania, gdy śpieszymy się do pracy. Wybór najlepszej kuchenki do naszego domu to decyzja, która powinna uwzględniać indywidualne potrzeby i upodobania.

Płyta elektryczna

Jak sama nazwa wskazuje, płyta elektryczna zasilania jest prądem. Na powierzchni znajdują się wyznaczone pola grzewcze. Występują trzy podstawowe typy budowy, takie jak pola żeliwne, ceramiczne oraz indukcyjne. Najmniej popularne są pola żeliwne, gdyż wystają ponad powierzchnię płyty. Tradycyjnym wyborem jest natomiast płyta ceramiczna.

Płyta ceramiczna jest tańsza od płyty indukcyjnej. Posiada wiele przydatnych funkcji, które mogą spodobać się domorosłemu kucharzowi. Ważnym aspektem wyboru ceramiki jest krótszy czas gotowania oraz zabezpieczenie garnków przed spaleniem. Minusem jest brak możliwości gotowania, gdy nastąpi przerwa w dostawie prądu. Wiąże się z tym również większa podatność na awarie, ponieważ elektronika jest czuła na zmiany różnych parametrów. Trzeba pamiętać, że dążenie do szybszego gotowania powoduje duże nagrzanie płyty, a okres wychłodzenia do temperatury pokojowej może trwać nawet 40 minut. Zaoszczędzenie czasu na gotowaniu nie równa się zaoszczędzeniu na eksploatacji. Kuchenka ceramiczna charakteryzuje się największym zużyciem energii elektrycznej, a co za tym idzie najwyższym kosztem gotowania w porównaniu z innymi rozwiązaniami.

Płyta indukcyjna

Należy do grupy płyt elektrycznych. Zasilana prądem wykorzystuje dodatkowo zjawisko indukcji. Wytwarzanie pola elektromagnetycznego za pomocą elektrycznych obwodów powoduje bardzo szybkie nagrzewanie się tylko i wyłącznie podczas kontaktu z metalowym naczyniem. Dzięki temu nie grozi nam poparzenie lub przypalenie wylanego sosu do powierzchni płyty. Płyta indukcyjna charakteryzuje się najkrótszym czasem gotowania i stygnięcia, a w konsekwencji najmniejszym zużyciem energii elektrycznej wśród konkurencyjnych propozycji. Wybór kuchenki indukcyjnej wiąże się z kupnem określonych naczyń – nie można stosować wyrobów ze szkła, stali czy aluminium.

Płyta gazowa

Producenci oferują trzy typy kuchenek gazowych. Jeżeli nie dysponujemy dużym zasobem gotówki, tanią kuchnią gazową jest kuchnia emaliowana. Płyta gazowa ze stali nierdzewnej często wybierana jest przy nowoczesnych projektach, natomiast płyta szklana przypomina swoim wyglądem kuchenki ceramiczne. Kuchnia gazowa charakteryzuje się najniższym kosztem gotowania. Duża rozpiętość zużycia gazu na poszczególnych palnikach oraz straty energii wpływają na dłuższy czas gotowania. Konieczność dodatkowych instalacji oraz trudniejsze utrzymanie w czystości rekompensowane są małą awaryjnością i niezależnością w dostawach energii elektrycznej.

Każda wyżej wymieniona propozycja ma swoje wady i zalety. Aby podjąć najlepszą decyzję należy sprecyzować swoje oczekiwania oraz możliwości finansowe. Odpowiedni wybór płyty grzewczej lub zainwestowanie w rozszerzoną wersję kuchni z piekarnikiem zapewni przyjemność z gotowania na lata.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj