W kuchni spędzamy coraz więcej czasu, co wynika z faktu, że to nie tylko miejsce przygotowania posiłków. Dzięki designerskim projektom i aranżacjom oraz przemyślanemu wykorzystaniu każdej przestrzeni, staje się ona miejscem towarzyskich spotkań czy zabaw dzieci, co szczególnie podkreśla wagę jej funkcjonalnej i bezpiecznej organizacji.
Badania przeprowadzone przez firmę Whirlpool pokazują, że Polacy spędzają w kuchni aż 2,5 dnia w tygodniu. Ponadto, nowa kuchnia będzie nam służyć przez wiele lat – warto, więc urządzić ją w taki sposób, aby praca w niej sprawiała zadowolenie i radość. Jak to zrobić?
Porządek i wygoda w zasięgu ręki
Każdy domownik, który choć część dnia spędza w kuchni zgodzi się z faktem, że przechowywanie wszystkich przyborów w zasięgu ręki to podstawa. Jest to znaczne udogodnienie przy zachowaniu porządku oraz oszczędność czasu. Aby utrzymać ład, niezbędne jest też odpowiednie zagospodarowanie wolnego miejsca. Podczas pracy, zawsze przyda się dodatkowy blat, szczególnie w przypadku niewielkiego wnętrza. Praktycznym rozwiązaniem jest montaż stabilnego blatu wysuwanego z mebli kuchennych. Innym pomysłem na zachowanie harmonii w kuchni jest przemyślany podział poszczególnych elementów mebli na funkcjonalne szuflady, czy półki których wymiary dopasowuje się w zależności od ich przeznaczenia. – Perfekcyjną organizację całej kuchni, mogą wspomóc np. kosze cargo. Dzięki takiemu rozwiązaniu zyskujemy możliwość optymalnego zagospodarowania trudno dostępnych miejsc w kuchni, najczęściej wąskich i głębokich szafek – podkreśla Andrzej Wołosz z firmy KAM.
Nie mniej pomocne w użytkowaniu nowoczesnej kuchni, są też z pozoru niewielkie dodatki. Wybierając wystrój dla siebie, warto wziąć pod uwagę akcesoria, które ułatwiają kuchenne czynności. Może to być np. obcinarka do folii, którą mając pod ręką szybko owiniemy potrawę czy chociażby odpowiednie uchwyty na talerze, noże bądź przyprawy, które od razu po użyciu odłożymy na miejsce. Ważne, aby znajdowały się one blisko blatu roboczego, piekarnika, czy zlewozmywaka. Dzięki takiemu ułożeniu, po kuchennych doświadczeniach, wszystkie naczynia i akcesoria szybko trafią na swoje miejsce, bez potrzeby przenoszenia i często tym samym brudzenia całej kuchni.
Ciszej, delikatniej, bezpieczniej…
Każdy zna irytujące trzaskanie drzwiczkami szafek czy stukot zbyt mocno popchniętej szuflady ze sztućcami. W efekcie, po niedługim czasie meble zaczynają się zużywać, a poobijane fronty i drzwiczki wyglądają mało estetycznie, psując efekt wizualny całego wystroju. – Remontując kuchenne wnętrze, bądź dokonując zakupu nowych mebli kuchennych, warto zdecydować się na inteligentne systemy cichego otwierania i zamykania – radzi ekspert Andrzej Wołosz. Do wyboru mamy również szuflady otwierane na dotyk, bądź z elektrycznym systemem otwierania zarówno dla podnośników szafek górnych jak i dolnych. Dotykowo otwierane szafki nie mają uchwytów, co zwiększa bezpieczeństwo dzieci, lubiących psoty w kuchni.
Przy projektowaniu kuchni ważne jest przemyślane umiejscowienie gniazd elektrycznych. Profesjonalne połączenie współczesnych technologii i nowoczesnego designu, stwarza możliwość praktycznego urządzenia wnętrza oraz przede wszystkim bezpiecznego dla najmłodszych użytkowników kuchni. Ciekawym rozwiązaniem mogą być np. gniazdka z osłoną wmontowane w blat. Dzięki zastosowanej fotokomórce pojawiają się i znikają na życzenie, zapewniając jednocześnie bezpieczeństwo z ich korzystania.
Z myślą o najbliższych
W trosce o małych domowników, powinniśmy także pamiętać o sprzętach stawianych na blacie z racji braku miejsca (jak krajalnice, tostery, pojemniki). Istnieje zatem spore niebezpieczeństwo strącenia, czy ściagnięcia takich urządzeń przez dziecko. Często po użyciu, wiele sprzętów pozostaje gorących, a wiszące kable wręcz kuszą ciekawskiego malucha, by pociągnął za nie w trakcie zabawy. Funkcjonalnym rozwiązaniem, mogą okazać się składane sprzęty, przystosowane do montażu w szufladach czy szafkach. Potrzebują one niewiele miejsca, jednocześnie będąc też bezpiecznymi dla najmłodszych domowników.
Małe szczegóły, wielki efekt
Z pozoru małe detale, mogą dodać całej kuchni „smaku”. Indywidualny klimat bowiem, to pierwszy krok, by zrobić wrażenie na gościach, czy po prostu uprzyjemnić sobie czas spędzony w kuchennym zaciszu. Coraz częściej więc, projektanci funkcjonalnych mebli kuchennych, prześcigają się w pomysłach uatrakcyjnienia swoich produktów. Dla wielbicieli gadżetów, świetnym rozwiązaniem może okazać się choćby barek otwierany na pilota, niewidoczny pochłaniacz zapachów w blacie, czy modne w ostatnich miesiącach punktowe podświetlenie blatów i mebli na fotokomórkę.
Liczy się jakość
Jedną z najważniejszych cech elementów kuchennych jest ich trwałość. Powierzchnie narażone na zmiany temperatury oraz wilgoć, powinny być wykonane z odpornych materiałów i odpowiednio zabezpieczone. Warto zwrócić uwagę, na uszczelnienie łączeń między blatem, a ścianą, czy zlewem. Unikniemy w ten sposób pęcznienia blatu po kontakcie z wodą. Najnowsze technologie i systemy, stosowane we współczesnych meblach kuchennych, gwarantują wysoką jakość wykonania. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie sprawdzić te informacje, które to potwierdzą (np. certyfikaty okuć firmy Blum). Sprawdźmy też jakość zastosowanych materiałów, rzetelność firmy oraz zapytajmy o cenę montażu.
mk121
27 listopada 2012 at 00:48
fajne kolory na zdjeciu
mk121
31 stycznia 2013 at 10:45
elegancko
jack from warsaw
19 sierpnia 2013 at 06:49
kuchnia zawsze ważna – stąd każda decyzja musi być przemyślana