Kosmiczne ekspresy do kawy
Jeżeli planujemy zakup ekspresu do kawy – musimy odpowiedzieć sobie na kilka istotnych pytań. Jaką kawę pijemy na „dzień dobry”, a jaką przygotowujemy sobie po obiedzie i czym częstujemy naszych przyjaciół? Czy chcemy, aby nasz ekspres przyrządzał różne rodzaje kaw i jak szybko ma to robić? Czy ważny jest dla nas designe urządzenia i jakim budżetem dysponujemy?
Smak kawy zależy od jej rodzaju i sposobu przyrządzenia. Jednak podstawą każdego napoju kawowego powinno być wyśmienite espresso, które jest prawdziwym kawowym naparem. Idealne espresso to około 25ml kawy, zaparzone w 25 sekund, w około 90 stopniach Celsjusza i pod ciśnieniem około 9 barów. Jaki ekspres jest w stanie zaspokoić nasze kubki smakowe
Wszystkie oblicza ekspresów
Ekspresy do kawy różnią się między sobą funkcjonalnością, mocą oraz cenami. Urządzenia do przygotowywania kawy można podzielić na: ekspresy przelewowe, ekspresy przelewowo-ciśnieniowe oraz ekspresy ciśnieniowe. Najtańsze są ekspresy przelewowe, bo można kupić je już od 40zł, ale zaparzymy w nich jedynie tradycyjną kawę „po turecku”. Ich dużą zaletą jest fakt, że w większości wyposażone są w funkcję podtrzymywania ciepła – możemy zatem przez kilka godzin korzystać z przyrządzonego napoju. Minusem ekspresów przelewowych jest wspomniana już ograniczona funkcjonalność i najczęściej duży dzbanek (często za duży na potrzeby jednej lub dwóch osób), a także praco i czasochłonne przyrządzanie czarnego napoju. W segmencie najpopularniejszych obecnie ekspresów ciśnieniowych możemy z kolei wyróżnić: kawiarki, ekspresy ręczne oraz ekspresy automatyczne (w tym kapsułkowe).
Kawa pod ciśnieniem
W ekspresach ciśnieniowych woda tłoczona jest przez kawę pod tytułowym ciśnieniem. To optymalny sposób zaparzenia kawy, bo krótki czas kontaktu kawy z wodą sprawia, że rozpuszczane są tylko te najbardziej pożądane substancje, czyli tłuszcze, proteiny i cukry. Warto wiedzieć, że źle przyrządzona kawa może zawierać mniej lub więcej ciężko przyswajalnych składników, m.in. substancji gorzkich i kwasów drażniących żołądek. Kawiarki to rozwiązanie dla wielbicieli aromatycznej kawy, których cieszy proces jej parzenia oraz chcą mieć kontrolę nad każdym etapem jej przyrządzania (no, może poza zbieraniem kawy na plantacjach). Kawiarki są ekspresami niskociśnieniowymi, w których skład wchodzi pojemnik na wodę, sitka i dzbanek. Czas przygotowania kawy w kawiarce zależy w dużej mierze od materiału, z którego zostały wykonane poszczególne elementy tego minimalistycznego urządzenia – najczęściej zamyka się w kwadransie. Kawosze hołdujący włoskim tradycjom – wybierają ręczne ekspresy kolbowe (nazywane również dźwigniowymi). Wybraną, zmieloną kawę wsypuje się do specjalnego sitka i ubija, a następnie kolbę z sitkiem przymocowuje w odpowiedni sposób do urządzenia – tak, aby woda pod ciśnieniem przelewała się przez tę właśnie kawę. Droższe modele wyposażone są również w dysze do spieniania mleka.
Automatyzacja procesu robienia kawy
Ekspresy automatyczne to propozycja dla ludzi ceniących sobie idealny smak kawy, który mogą uzyskać dzięki zaledwie kilku ruchom i w kilkadziesiąt sekund. Automatyczny ekspres do kawy kupimy już od około 300 – 400zł, a za profesjonalne urządzenia z tego segmentu zapłacimy nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy – w przypadku ekspresów firmy Krups (http://www.krups.com.pl) możemy już mówić o urządzeniach profesjonalnych. Kawa warta jest jednak każdych pieniędzy! Ekspres automatyczny posiada najczęściej wbudowany młynek oraz dwa bojlery – tak, aby móc przyrządzić dwie filiżanki kawy naraz. Droższe modele oferują również możliwość tworzenia napojów kawowych z mlekiem, m.in. warstwowego latte, czy pysznego cappuccino. Wyjątkowym przykładem automatycznego ekspresu ciśnieniowego jest ekspres kapsułkowy – to optymalne rozwiązanie dla smakoszy kawy. Dzięki specjalnym, pakowanym próżniowo, kapsułkom ze zmieloną kawą możemy przyrządzić dowolną kawę i mieć gwarancję najwyższej świeżości i wyjątkowego aromatu. Ekspresy kapsułkowe są z reguły tańsze niż pozostałe urządzenia ciśnieniowe, ale nieco droższe w eksploatacji w związku z koniecznością kupowania pasujących do wybranego modelu kapsułek. Producenci ekspresów kapsułkowych rozpieszczają swoich klientów stale poszerzając ofertę napojów w kapsułkach – w automatycznych ekspresach możemy przyrządzić już nie tylko różne rodzaje kawy, ale również: oryginalne herbaty, czy sycące czekolady.
Współczesne modele ekspresów ciśnieniowych to nie tylko wygoda, oszczędność czasu i funkcjonalność, ale również niezwykle oryginalny designe urządzeń. W proponowaniu swoim klientom wysokiej jakości ekspresów do kawy w niezwykle oryginalnych odsłonach i ciekawej kolorystyce przoduje Krups – kosmiczne modele urządzeń zachwycają wielbicieli kawy i pasują do nowoczesnych (ale nie tylko!) kuchni.
Zaloguj się Logowanie