• Kuchenne triki na udane wypieki

    Nie każdy jest kulinarnym mistrzem, a jednak wszystkim zależy na tym, by nasze wypieki zachwycały rodzinę i gości. Jeśli chcemy, by pieczenie było tylko przyjemnością,...

  • Więcej warzyw w diecie!

    Złe nawyki żywieniowe wynikają z niewiedzy, braku inspiracji kulinarnych i obaw przed eksperymentowaniem – twierdzi Karol Okrasa. Szef kuchni zachęca do tego, by zmieniać swoje przyzwyczajenia i na...

  • Kuchnia włoska polecana przez dietetyków

    Włoska kuchnia jest najpopularniejsza wśród Polaków. Najczęściej kojarzona jest z pizzą i makaronami, ale kryje w sobie również dużo warzyw i ryb – podkreślają dietetycy i włoscy kucharze, którzy propagują...

  • Dania dietetyczne też mogą być smaczne i atrakcyjne

    Szefowie kuchni walczą ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało smaczne i brzydko wygląda na talerzu. Ich zdaniem, wszystko jest kwestią doboru składników, sposobu przygotowania i podania....

  • Kawa zbożowa przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie

    Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które...

  • Smak kawy mlecznej może popsuć przygotowanie napoju tylko na bazie arabiki

    Rocznie Polacy wypijają 98 litrów kawy, a najchętniej wybierają mleczne. Zdaniem baristów podczas przygotowaniu napoju popełniają jednak wiele błędów, które mają negatywny wpływ na jego...

  • Zdrowa dieta nie musi być droga

    W zdrowym odżywianiu bardzo ważne jest prawidłowe przyrządzanie posiłków – podkreśla Anna Lewandowska. Trenerka jest zwolenniczką gotowania na parze i bez tłuszczu. Jej zdaniem dietę można zachowywać...

  • Wiem co zamawiam – poznaj kuchnię włoską!

    Kuchnia włoska nie przestaje cieszyć się ogromną popularnością. Wciąż powstają kolejne restauracje serwujące przysmaki znad Adriatyku, ale jak odróżnić czy mamy do czynienia z prawdziwym...

  • Kawa o gorzkim smaku najlepsza

    Zdaniem Polaków dobra kawa powinna mieć gorzki posmak, dlatego najczęściej wybierają robustę. Drugim gatunkiem, wyróżnianym przez baristów jest arabica, która ma szlachetny smak i niezwykły aromat. Dobra kawa...

  • Przyprawy przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność

    W diecie ważne jest nie tylko to, jakie produkty jemy, lecz także to czym je przyprawiamy. Niektóre przyprawy ułatwiają bowiem trawienie i przyspieszają przemianę materii....

  • Kasza jaglana znowu modna

    Kasza jaglana bije rekordy sprzedaży. Choć jej tradycja w polskiej kuchni sięga setek lat, to do tej pory przegrywała z ryżem, makaronem i ziemniakami. Rośnie zainteresowanie zdrowym trybem...

  • Napar z kory drzewa lapacho jak naturalny antybiotyk

    Południowoamerykańscy Indianie od wieków znali antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne działanie kory drzewa lapacho. Specyfik ten jest obecnie wykorzystywany również na Zachodzie we wspomaganiu leczenia niektórych zakażeń...