Właściwe parzenie herbaty jest bardzo ważne dla wydobycia z liści tego, co w nich najlepsze. Białą i zieloną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze 70–80 stopni przez ok. 2–3 minuty, natomiast...
Pod pojęciem przyjęcia ogrodowe kryją się zarówno nieformalne spotkania w gronie rodziny lub znajomych, takie jak grill czy barbecue, jak i oficjalne cocktail party i buffet dinner w ogrodzie....
Zaczyna się sezon na pyszne borówki. Jakie mają właściwości? Owoce te to potężny zastrzyk zdrowia. Działają jak antybiotyk, odtruwają, regulują trawienie, przeciwdziałają anemii, zapobiegają miażdżycy,...
Sezon grillowy w pełni. Jeśli znudziły wam się już tradycyjne potrawy z grilla mamy dla was smaczną alternatywę. Grillowana kukurydza z masłem czosnkowym to obłędna...
Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy...
Sezon na szparagi w pełni. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Szparagi są również bardzo dietetyczne....
Jedni nie wyobrażają sobie bez niej śniadania, inni traktują ją jako znienawidzone danie z dzieciństwa. Mowa o owsiance, która uznawana jest za jeden z najzdrowszych...
Sezon na szparagi trwa krótko, więc należy cieszyć się tymi przepysznymi warzywami jak najczęściej. Jest wiele sposobów na proste przygotowanie szparagów. Jeden z nich to...
Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają...
Polski rynek produktów ekologicznych cały czas dynamicznie się rozwija. Rośnie również popyt na tego typu żywność. – Zgodnie z przepisami unijnymi, słowa: ekologiczny, bio, czy...
Pieczywo mrożone pozwala zachować ciągłość sprzedaży świeżych wyrobów piekarskich przez cały dzień. Dlatego pomimo mitów jakie krążą na jego temat, staje się coraz popularniejsze. Jak podkreślają...
Pieczarki są dostępne przez cały rok, dzięki czemu ich dobrodziejstwo mamy na wyciągnięcie ręki. Grzyby bogate są w minerały, takie jak: potas, fosfor, miedź i...
Ten Australijczyk może zmienić wasze życie w kuchni! Dlaczego? Ma doskonały sposób na obieranie mango. Zobaczcie jak łatwo zrobił to z użyciem zwykłej łyżki.
Ponad połowa Polaków deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych przygotowuje się przetwory na zimę. Najczęściej są to osoby po 40 roku życia, mieszkańcy wsi lub małych...
Ser wbrew niepochlebnym opiniom stanowi ważny element w naszej codziennej diecie. To bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Nabiał zawiera też witaminy...
Czas zatrzeć przykre wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to szpinak był większości niesmaczną, zieloną papką. Tak naprawdę ma wiele właściwości odżywczych, jest bogaty w antyoksydanty, żelazo...
Autor vloga „Kocham Gotować” zaprezentował przepis na zupę krem ze szczawiu. To nowoczesne ujęcie klasycznej polskiej szczawiowej.
Ziemniaki są dostępne przez cały rok. W zależności od pory możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz właściwościami. Dodatkowym atutem warzywa jest możliwość przyrządzenia go...