Jak wybrać doskonałą patelnię

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, które różnią się powłoką, grubością, materiałem, z jakiego zostały wykonane. By wybrane naczynie jak najlepiej spełniało swoje zadania w kuchni musi być trwałe, wygodne w użytkowaniu, a przygotowywane na nim potrawy po prostu smaczne. Na co zwrócić uwagę, dokonując wyboru patelni?

Rodzaj powłoki

Jeśli chcemy, by patelnia służyła nam przez długi czas, a przy tym smażone na niej dania były zdrowe, warto zwrócić uwagę na warstwę wewnętrzną, którą pokryte jest naczynie. To ona w dużej mierze decyduje o tym, czy patelnia będzie odporna na uszkodzenia, a potrawy nie będą przywierać do jej dna. „Wynaleziona przez firmę DuPont powłoka Teflon®, to najbardziej „śliskie” tworzywo stałe na świecie (rekordzista Księgi Guinessa), dlatego z powodzeniem wykorzystywany jest jako wewnętrzna, nieprzywieralna warstwa patelni.

Jest on odporny na zużycie i wysokie temperatury, trwale ułatwia smażenie i gotowanie zapobiegając przywieraniu, a także pomaga w utrzymaniu naczyń w czystości.” – mówi Jolanta Michalak z firmy DuPont. Teflon® Platinum oraz Teflon® Platinum PLUS, którym pokryte są patelnie z kolekcji Platino marki TVS to powłoka najbardziej odporna na zarysowania, zadrapania i ścieranie, jaką wyprodukowano do tej pory. Pozwala na używanie metalowych akcesoriów kuchennych, bez ryzyka uszkodzenia naczynia.

Kupując patelnie pokryte powłoką nieprzywieralną, warto pamiętać, że warstwa ta musi mieć odpowiednią grubość i wytrzymałość, ponieważ zbyt cienka lub podatna na zadrapania szybko się zetrze, a naczynie będzie nieprzydatne. Ciekawą propozycją są również patelnie z powłoką ceramiczną, jak np. kolekcja Bianca marki TVS. „W wyniku nanotechnologicznego procesu nakładania, powłoka CERAMIT tworzy z aluminiową strukturą nierozerwalną całość, dzięki czemu powierzchni naczynia jest bardzo gładka i odporna na wysokie temperatury. Ceramiczna powłoka to nowość na polskim rynku, która w szybkim czasie zyskała uznanie wśród użytkowników.” – tłumaczy Paulina Żurowska , Brand Manager firmy Altom.

Rozmiar patelni

Następnym elementem, który powinniśmy przemyśleć wybierając patelnię jest jej rozmiar i grubość. „Jeżeli potrzebujemy naczynia do smażenia mięs lub duszenia, najlepiej zaopatrzyć się w ciężką, patelnię z grubym dnem, dobrze przewodzącym ciepło. Przykładem może być kolekcja Induction marki TVS. Naczynia z tej linii posiadają wbudowane w dno, trzy, stalowe pierścienie, które kontrolują energię powstałą w momencie kontaktu ze źródłem ciepła. Dzięki temu ciepło zostaje równomiernie rozprowadzone, co zabezpiecza przed miejscowym przywieraniem potraw.”- wyjaśnia Paulina Żurowska z firmy Altom.

Jeżeli jednak szukamy naczynia do smażenia delikatnych potraw, jak np. omlety, przyda się nam lżejsza patelni, z powłoką nieprzywieralną. Wielkość patelni jest równie ważna, jak jej grubość. Mniejsze, dwudziesto czy dwudziestoczterocentymetrowe naczynia przydają się do przygotowywania zasmażek, czy porannej jajecznicy. Większe o średnicy 30 lub 32 cm świetnie sprawdzają się podczas duszenia, czy smażenia dużej ilości produktów.

Dodatki

Uchwyt patelni to kolejny element, który decyduje o komforcie jej użytkowania. „Najważniejsze, by uchwyt się nie nagrzewał, unikniemy wtedy ryzyka oparzenia, a rączki patelni nie będą się odkształcać. Przykładowo kolekcja Platino marki TVS wyposażona została w ergonomiczne uchwyty „Odino”, wykonane z termoutwardzalnego materiału, który zabezpiecza je przed przegrzaniem.” – tłumaczy Paulina Żurowska, Brand Manager firmy Altom. Podczas duszenia lub długiego smażenia bardzo przydają się pokrywy, dlatego, wybierając patelnie dobrze jest zwrócić uwagę, czy znajdują się one w zestawie. Powinny być wykonane z żaroodpornego szkła, a ich uchwyty, podobnie jak rączka patelni, muszą być odporne na wysoką temperaturę.

Wybór patelni to z pozoru prosta sprawa. Jednak, kiedy stajemy przed sklepową półką, na której znajdują się różne naczynia, często nie wiemy, na które się zdecydować. Kolekcje włoskiej marki TVS to doskonała propozycja dla osób, które chcą mieć w swojej kuchni profesjonalne i solidne patelnie.

1 Komentarz

  1. rena1963ta

    6 maja 2013 at 22:10

    dobra patelnia to podstawa w kuchni:DD

Zaloguj się Logowanie

Komentuj