Domowy hummus, czyli bliski wschód w zasięgu blendera

Hummus to niezwykle smaczna i bogata w żelazo potrawa mającą korzenie w kuchni libańskiej. Mimo iż zagranicą bije rekordy popularności zarówno wśród wegetarian, jak i osób spożywających mięso, w Polsce nadal jest niemal nieznana. Nie trzeba jednak wybierać się w daleką podróż, aby osobiście przekonać się jak hummus smakuje.

Przy pomocy blendera firmy MPM jego przygotowanie w zaciszu własnej kuchni, zajmie nie więcej niż 5 minut. Blender ręczny MBL-03 firmy MPM został wyposażony w pojemnik z nożem ze stali nierdzewnej, przystawkę miksującą oraz przystawkę do ubijania piany i lekkich sosów. Ponadto posiada funkcję kruszenia lodu oraz funkcję Turbo. Ta zdrowa, pochodząca z Libanu potrawa jest niemal nieodłącznym elementem kuchni arabskiej, żydowskiej oraz kaukaskiej. Jest również bardzo lubiana w innych częściach świata – Europie Zachodniej oraz Ameryce Północnej. O jej popularności na Zachodzie świadczyć może fakt, iż gotowy hummus znaleźć można na półkach w zwykłych sklepach spożywczych i supermarketach. Mimo iż stanowi ważny element diety wegetariańskiej oraz wegańskiej, jest także darzona sympatią przez osoby na co dzień spożywające mięso. Głównym składnikiem hummusu jest ugotowana ciecierzyca, popularnie zwana cieciorką. W wersji klasycznej jest ucierana oraz mieszana z tahini (pastą sezamową), cytryną, oliwą, czosnkiem oraz przyprawami. Najczęściej podawana jest na zimno, razem z chlebem pita oraz przystawkami, takimi jak falafel czy oliwki. Może również pełnić rolę dipu do przekąsek warzywnych, bądź pasty do domowych kebabów. Hummus jest potrawą bardzo zdrową, bogatą w żelazo oraz witaminę C. Ponadto jest źródłem kwasu foliowego oraz witaminy B6. Ciecierzyca będąca podstawowym składnikiem hummusu, dostarcza organizmowi dużej ilości białka oraz błonnika pokarmowego, natomiast tahini, czyli pasta z podprażonych nasion sezamu, metioninę, która uzupełnia białko ciecierzycy.

Dzięki blenderowi ręcznemu MBL-03 firmy MPM przyrządzenie domowego hummusu zajmie nie więcej niż 5 minut. Do jego przygotowania potrzebujemy jednej puszki odsączonej ciecierzycy, 1 łyżki tahini, ząbka czosnku, soku z połowy dużej cytryny, 3 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżek wody oraz szczypty soli. Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku z nożem ze stali nierdzewnej i blendujemy przez 10 sekund używając funkcji Turbo. Przekładamy powstałą pastę do miseczki. Następnie podgrzewamy w domowym grillu, bądź na patelni, pitę, do lekkiego zezłocenia. Przed podaniem, hummus posypujemy chilli, bądź dekorujemy niewielką ilością sezamu lub kilkoma ziarenkami cieciorki.

Blender ręczny

Funkcje:
- możliwość kruszenia lodu
- funkcja ”TURBO”
- rozdrabnianie, siekanie i ubijanie
- uchwyt do zawieszenia

Wyposażenie:
- pojemnik (400 ml) z nożem ze stali nierdzewnej do rozdrabniania i siekania, idealny do mięs, serów, owoców, orzechów i warzyw
- przystawka miksująca ze stali nierdzewnej do przyrządzania koktajli, zup, przecierów – przystosowana do pracy w wysokiej temperaturze
- przystawka do ubijania piany z białek i lekkich sosów
- pojemnik z przykrywką (600 ml)

Specyfikacja techniczna:
- 220 – 240 V ~ 50 Hz
- moc: 400 W

Zaloguj się Logowanie

Komentuj