Apetyt na gotowanie – żeberka z anyżową nutą według Piotra Kucharskiego

Często pomysł na obiad rodzi się spontanicznie – gdy mamy ochotę wypróbować ciekawy przepis lub znajdziemy w lodówce coś, co nas nagle zainspiruje. W takich sytuacjach liczy się każda minuta, bo apetyt coraz bardziej rośnie!

Nieocenionym wsparciem dla kulinarnego impulsu będzie z pewnością funkcja błyskawicznego nagrzewania piekarnika, dostępna w nowoczesnych urządzeniach marki Mastercook oraz praktyczne podpowiedzi doświadczonego kucharza. Elegancki piekarnik MF-870 ATCX marki Mastercook posiada bogaty zestaw funkcji, wśród których znajdziemy m.in. nieodzowną funkcję Celeris. Dzięki niej urządzenie niemal natychmiast będzie gotowe do pracy, osiągając idealną temperaturę w jak najkrótszym czasie i zachowując przy tym standardowe zużycie energii. Z modelem MF-870 ATCX możemy więc na szybko zabrać się za pieczenie ciasta czy mięs, nie tracąc czasu na nagrzanie piekarnika. Automatyczny system wysuwania wkładów Impulse pozwoli łatwo i bezpiecznie umieścić naczynie z potrawą na blaszce, a następnie w dowolnym momencie sprawdzić, czy danie jest już odpowiednio przyrumienione. Do tego jeszcze po zakończeniu pieczenia MF-870 ATCX samodzielnie się oczyści, zmieniając tłuszcz w zwykły popiół, który łatwo usuniemy wilgotną szmatką.

Inspiracji do spontanicznego gotowania dostarczy również przepis Piotra Kucharskiego na rumiane żeberka z anyżową nutą:

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
sól i pieprz
3-4 łyżki oleju rzepakowego
5 gwiazd anyżu
10 małych cebulek
50 g rodzynek

Sposób przygotowania:
Żeberka pokroić w kawałki o długości ok. 5 cm, przyprawić solą i pieprzem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem, dodać gwiazdy anyżu i wymieszać wszystkie składniki. Dodać do nich także rodzynki i cebulę. W dalszej kolejności podlać żeberka odrobiną wina lub wody i na chwilę zostawić mięso pod przykryciem. W tym czasie z pomocą funkcji Celeris można błyskawicznie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Piec żeberka około 1 godziny, na złoty kolor. Podawać z cebulkami i rodzynkami.

2 Komentarzy

  1. mk121

    11 grudnia 2012 at 01:08

    nabrałam apetytu;)

  2. jack from warsaw

    6 czerwca 2013 at 06:47

    lekko zgłodniałem

Zaloguj się Logowanie

Komentuj