5 czynników, które wpływają na smak kawy

delonghi_x-czynnikow-ktore-wplywaja-na-smak-kawy_1

5 czynników, które wpływają na smak kawy

Prawdziwy smakosz pije kawę nie tylko po co, żeby rozbudzić się rano, ale również żeby rozkoszować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem. Sprawdź, jak odpowiednio przygotować małą czarną, aby wydobyć głębie jej smaku.

Rodzaj kawy i stopień jej zmielenia

Na to jak będzie smakować kawa ma wpływ jej rodzaj – mieszanka ziaren, z których przygotowywany jest napój, a także stopień ich zmielenia. Im drobniej zmielona jest kawa, tym mniej czasu potrzeba, aby ją zaparzyć i wydobyć z niej cały aromat. Co za tym idzie – kawa będzie mocniejsza, będzie mieć intensywniejszy smak, co nie każdemu może odpowiadać.

Jeśli chodzi o rodzaj ziaren, to w zasadzie liczą się dwa – arabika i robusta.

  • Arabika ma łagodniejszy, bardziej korzenny, delikatny smak. Ma też niższą zawartość kofeiny niż robusta.
  • Robusta ma poza tym mocniejszy, bardziej gorzki smak. Dlatego też miesza się często oba rodzaje ziaren, tworząc idealnie wyważone mieszanki. Arabica nadaje słodyczy i aromatu, robusta natomiast pobudza do działania.

delonghi_x-czynnikow-ktore-wplywaja-na-smak-kawy_2

Jakość i temperatura wody

Sam proces zaparzania ma kluczowe znaczenie. Ważna jest temperatura wody jak i też sama jakość wody.

  • Twarda woda daje nam napar o goryczkowym smaku. Ważna jest jest ilość minerałów, ich zbyt duża lub za mała ilość będzie mieć znaczenie dla smaku kawy.
  • Wysokozmineralizowana woda będzie podobnie jak twarda woda wpływać na gorycz wyczuwalną w naparze.
  • Niskozmineralizowana z kolei – na pewną kwaskowatość kawy. W niższej temperaturze kawa będzie parzona dłużej.
  • Natomiast jeśli ziarna zalewamy wrzątkiem możemy niechcący pozbawić napar olejków eterycznych co sprawi, że smak będzie mniej bogaty. Istotne jest też to, aby stosunek wody do kawy nie był za wysoki – im więcej wody, tym mniej intensywny smak.

Warto dopasować metodę, czas parzenia do rodzaju kawy i indywidualnych preferencji smakowych. Dobrym rozwiązaniem jest też zaopatrzenie się w dobry ekspres.

Odpowiedni ekspresy do kawy

Kawa z ekspresu ma inny smak, niż na przykład napar zaparzony ze zmielonej kawy, kupionej w sklepie. Oczywiście znaczenie ma też fakt, że w ekspresie można na przykład spienić mleko, ale warto zauważyć też, że ekspres idealnie “wyliczy” stosunek kawy do wody, temperaturę i inne czynniki.

Intensywnością smaku możemy sterować sami, dopasowując ją do indywidualnych potrzeb. Bogatą ofertę ekspresów zobaczyć można na stronie www.delonghi.com/pl-pl. Ekspres ciśnieniowy pozwala przygotować kawę czarną, mleczną. Wystarczy jedno naciśnięcie przycisku, żeby cieszyć się smakiem ulubionej kawy. Ekspresy ciśnieniowe De Longhi dają też możliwość ustawienia spersonalizowanych preferencji. Za pomocą aplikacji mobilnej można zapisać konkretne ustawienia i nawet dokonując wyboru z poziomu telefonu rozpocząć przygotowywanie ulubionego napoju. Ekspresy ciśnieniowe trzeba co jakiś czas czyścić – przede wszystkim odkamieniać. Dużą zaletą powyżej opisanych produktów jest możliwość korzystania z programów automatycznych – znacząco ułatwia to dbałość o sprzęt i przedłuży jego funkcjonowanie.

Każdy prawdziwy smakosz kawy wie, że trudno zacząć dzień bez tego naparu. Niezależnie od tego, czy mamy ciśnieniowy ekspres do kawy, czy korzystamy z tradycyjnej kawiarki, chcemy cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem. Dlatego też to przygotowywania kawy warto podejść z dbałością o szczegóły.

Zaloguj się Logowanie

Komentuj